Warto korzystać z możliwości odkrywania nowych, nieznanych dotychczas smaków, przykładem może być degustowanie wyszukanych trunków. Wiedza na ten temat pozwala choćby na bardziej świadome sprezentowanie trunków na różne okazje. Wybierając się na uroczystość rodzinną wręcza się zazwyczaj różnego rodzaju alkohole, głównie panom.
Degustacja whisky, jako doskonała forma rozrywki
Właściwie degustacja whisky dedykowana jest zarówno nowicjuszom, jak i osobom, które miały z nią wcześniej styczność. Dla tych pierwszych jest to sposób na odnalezienie własnego gustu co do smaków i innych walorów wyszukanego gatunku alkoholu. Przedstawiając elementy degustacji można wyłonić 3 etapy, czyli wstęp, rozwinięcie i zakończenie, brzmi to trochę jak składowe wypracowania z języka polskiego. Na wstępie każdy uczestnik spotkania jest zapoznawany z historią powstawania tego alkoholu. Osoby prowadzące posiadają ogromną wiedzę, dlatego przybliżają opisy marek, wskazują na najbardziej wyjątkowe cechy produktu. Degustacja whisky to okazja, na którą sprowadza się starannie wybrane, ciężko dostępne gatunki trunku. Następnie przechodzi się do najważniejszej czynności, czyli degustacji. W tym momencie odbywa się krótkie zaznajomienie z podstawowymi zasadami, wśród których znajduje sposób wąchania whisky. Czasami trudno jest rozpoznać i opisać aromat, czy smak, dotyczy to głównie osób, które po raz pierwszy biorą udział w degustacji. Na samym końcu odbywają się rozmowy kuluarowe, podczas których można poznać wiele innych ciekawostek na temat alkoholu. Degustacja whisky to także często sposób na uzyskanie rabatów na zakup butelek z tym rodzajem trunku. Być może podczas spotkania próbowało się odmiany, która wywołała największe emocje, zaciekawiła smakiem i zapachem. Walorem jest ponadto możliwość spędzenia czasu w miłej atmosferze i gronie doświadczonych osób.
Podstawy degustacji whisky
Degustacja whisky, podobnie jak innych alkoholi, składa się z trzech faz – oceny wizualnej, aromatów oraz smaku. Ważny jest rodzaj szkła, w którym serwuje się trunek – najlepiej sprawdzają się kieliszki w kształcie tulipana. Podczas oceny wizualnej przechyla się kieliszek z alkoholem i podstawia pod niego białą chusteczkę lub kartkę papieru – wówczas można sprawdzić kolor. Warto wiedzieć, że po destylacji whisky jest bezbarwna, a kolor zyskuje dopiero w fazie leżakowania. Przy ocenie zapachowej należy pamiętać o tym, że jest to alkohol wysokoprocentowy, zaleca się więc zbliżanie kieliszka do nosa w wolnym tempie. W przeciwnym wypadku może dojść do odurzenia zmysłu węchu i zaburzenia oceny. Wskazane są szybkie, ale delikatne wdechy, a następnie dolanie wody do kieliszka i ponowne wąchanie. Na koniec pozostaje ocena smakowa, w tym celu wypełnia się usta trunkiem, rozpoznaje się smaki i przełyka alkohol. Ocenie podlega zachowanie równowagi – na czubku języka powinno wyczuwać się słodycz, po bokach słoność, w górnej części goryczkę i wytrawność. Wszystkie powyższe odczucia powinny pojawić się po przełknięciu whisky.